1.2.2011

Kuumaa huumaa

Onko stressiä? Tuntuuko kiire hartioissa ja lihasten kivistyksenä? Epämääräisinä vatsaoireina ja ryppyotsaisuutena? Mietitkö joskus, että milloinkahan olen nauranut viimeksi? (Eikö muuten olekin kamala tunne? Minä heräsin siihen tunteeseen joulun väliviikolla, kun tajusin, että olen stressin ja kiireen seurauksena tylsempi kuin harmaa kivi). Siitä alkoi kiireen kyseenalaistaminen ja vallitsevan järjestelmän kritisointi omalta osalta. Olen ottanut aikaa itselleni ja parisuhteelleni ja ystävilleni ihan tietoisesti. Olen tehnyt muutoksia elämässäni, ja viimeistelen nyt opintojani miettien, mihin ryhtyisin seuraavaksi. Tilanteen voisi kiteyttää, että etsin hyvää oloa ja haluan jakaa prosessin etenemistä muillekin kiireuskovaisille osin tämän bloginkin kautta.

Kävin eilen kokeilemassa kokovartalomallista kuumakivihierontaa Hyvänolonkeskus Relaxilla. Taivalsin läpi tuulen ja rännän kohti keskustaa, ja voi ihanuutta kun pääsin hierontapöydälle pyyhkeiden alle. Lämpimät kivet oikein korostivat talven hyytämän ihon ja lihasten rentoutumista.

Kuumakivihieronnassahan ei käsittääkseni ole tarkoituskaan painaa lihaksia hullun lailla, vaan lämmön ja mekaanisen hieronnan yhteisvaikutuksen avulla rentouttaa, herätellä hermoja ja elimistön puhdistusjärjestelmän ratoja (ainakin koko iltapäivän sitten pissitti kamalasti :D). Kokovartalokäsittelyssä käytiin läpi koko keho raaja ja osa kerrallaan, jonka jälkeen hierotulle alueelle jätettiin vielä lämpimät kivet pyyhkeen päälle. Oli ihan taivaallinen tunne, kun lämpö siirtyi hitaasti pyyhkeen läpi ja siitä lihaksiin. Viimeistään vaivuin nirvanaan loppupuolella päähieronnan aikana. Taivaallisen meditatiivista rentoutumista. Suosittelen siis erittäin lämpimästi!

Hieronnassa käytettiin seesamiöljyä, ja hieronta on kuulemma mahdollista toteuttaa haluttaessa myös kokonaan luomuna. Ja varmistin muuten myös muiden hoitojen luomuus-tilanteen, kun niistä on tullut kyselyjä. Elikkäs esimerkiksi kasvohoidot on aivan mahdollista toteuttaa kokonaan luonnonmukaisin aineksin, jos asiakas niin haluaa. Tosin silloin  yhdistellään hiukan tuotteita eri sarjoista, mutta toki ehdottoman ammattitaitoisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Oman hyvinvoinnin etsimisen ohella olen alaknut pohtia vallitsevia hyvinvointiyhteiskunnan systeemejä. Olemme lähipiirin kanssa jo jonkin aikaa mesonneet valisevasta lääkärisysteemistä. Monet tutuistani ovat laillani karppaajia, eli välttävät ruokavaliossaan hiilihydraatteja, kuten viljoja ja sokereita, suosivat mahdollisimman alkuperäistä, käsittelemätöntä ruokaa ja välttävät lisäaineita ja arominvahventeita niin hyvin kun taitavat. Ruokavalioon kuuluu oleellisena osana rasvojen runsas käyttö. Kyseessä ei meillä ole laihtumiseen tähtäävä dieetti, vaan elämätapa. Ruokavalion hyödyt ovat kohdallani kiistattomat, ja vaikka en sitä muille tuputakaan, niin kiinnostuneille on tässä linkki, josta saa lisätietoja: http://karppaus.info/

Joka tapauksessa suurinta polemiikkia on nyt aiheuttanut lääkärikunta. Ensin he hehkuttavat terveyttä ja hyviä verikoetuloksia, mutta kuultuaan ruokavaliosta ristivät sormensa ja vaativat uusintatestejä, kun ei kuulemma voi pitää paikkaansa tämä erinomaisuus. Voin käyttöhän on hulluutta ja kerma se vasta pirun tekosia onkin! Kyllä ainakin kannattaisi kevyttuotteisiin siirtyä ja mielellään vähän lisäainetta päälle. Säilööhän se säilöntäaine kai pian ihmisenkin... Yhteiskunnan sairastaminen on iso bisnes. Kuinka moni lääkäri työskentelee lääkefirman sponsoroimalla palkalla (kunhan muistaa määrätä tiettyjä lääkkeitä)? Ainakin sairaanhoitajia lääkefirman sopimuksilla on jo töissä. Kuinkas moni lääketieteellisen tiedekunnan opettajista saa tutkimukseensa/professuuriinsa rahoitusta joltain lääkefirmalta? Että kunhan vaan muistaa luennoilla mainita tiettyjen lääkkeiden erinomaisuudesta? Ja miksi, oi miksi, tiedekunnan nimi on lääketieteellinen tiedekunta ylipäätään? Eikö sen pitäisi olla terveystieteellinen tiedekunta? Tai hyvinvointitieteellinen?

En lyttää koko lääkäreiden ammattikuntaa tässä todellakaan, he tekevät hirmuisen tärkeää työtä, mutta hyvinvoinnissa on pitkälti kysymys hyvin paljon muusta, kuin lääkkeiden syömisestä oireisiin. Ravinnon, liikunnan ja harmaiden aivosolujen liikuttamisen tasapainosta voi löytyä tukevampi pohja terveydelle, kuin hyvinvointiyhteiskunnan jäsenet uskaltavat myöntääkään!

2 kommenttia:

  1. Täytyy kyllä sanoa että tässä 10 vuoden aikana mitä lääketiedettä olen katsonut opiskelijana ja työntekijänä, niin ei mulle ainakaan kukaan lääkefirma oo tullu tarjoamaan rahaa tai muitakaan etuuksia :D Ja hyvin harva (en tiedä ketään) lääkäri saa palkkaa lääkefirmalta, jos on kokopäivätoimisesti kliinisessä työssä, eri asia joko kokonaan lääkefirmassa tutkimusta tekevät lääkärit tai sitten ne jotka osallistuvat johonkin lääketutkimukseen työn ohella... Nykyään sponssaus on yleisempää muilla aloillakun nykyään lakikin jo säätelee lääketeollisuuden ja lääkäreiden suhteita.

    Yliopiston rahoituksista en tiedä, mutta ainakaan mulle ei ole luennoilla koskaan mainittu lääkkeen kaupallista nimeä, aina puhuttiin (ja uskoisin että puhutaan edelleen) vaikuttavista aineista. Sitten työelämään mennessä saikin opetella noita kaupallisia (eli lääkkeen) nimiä että tietää mistä potilaat puhuu... :)

    Karppauksesta ei vielä ole tarpeeksi luotettavaa tutkimustietoa, että tälläset valtion virkamiehet vois sitä varauksetta suositella, mutta esim. muutama vuosi sittenhän tuli ihan laadukas israelilainen tutkimus, jossa karppauksella ei ollu sen kummempia haittavaikutuksia kuin muillakaan dieteillä, tosin tuossa ei ollut kovin pitkä seuranta-aika. Eiköhän niitä pidempiäkin tutkimuksia ala pikkuhiljaa tulemaan. Itse kyllä olen diabetespkl:lla useammalle ylipainoiselle kertonut karppauksestakin, kovin moni ei vaan vielä ole innostunut (kun pitäisi olla joku pilleri jolla laihtuisi, vaikka söisi päivässä järkyttävän määrän energiaa.... ;) )...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiina!

    Ihan mahtavaa, juuri kaipasinkin jonkun alan tuntijan kommenttia aiheesta! Olen nimittäin ihan vilpittömästi ihmetellyt tätä nykyistä menoa. Sinä saatatkin olla valistuneimmasta päästä ja hyvä niin :D Harmi vaan, että muunkinlaisia löytyy.

    Varmaan on aina turvallisempaa mennä virallisia reittejä pitkin, oli lääkäri tai ei... Mutta vastavirtaan ui lohen suku :D Toivottavasti monet potilaatkin (tai "asiakkaat")tajuavat, että oikotietä onneen ei löydy pilleristä =0

    VastaaPoista